Den digitala bokrevolutionen fortsätter. Det pågår mycket och det kommer troligen att hända en hel del på kort tid, framförallt för de som producerar och distribuerar böcker. Det går att dra paralleller mellan film, musik- och bok-branscherna. Av dessa tre ligger bok-branschen sist i teknikutvecklingen, av olika skäl.
För konsumenterna - d.v.s. "bokläsarna" - är utvecklingen "fullgången", för den här gången. Det finns nu både eBok och eLjudbok enkelt och relativt billigt tillgängliga via s.k. strämnningstjänster, parallellt med den traditionella fysiska boken. En trendspaning är att de digitala böckerna kommer att till stor del slå ut den fysiska boken under det kommande decenniet. Undantaget är för de böcker där en fysisk bok ändå kan upplevas som en fördel, t.ex. för böcker med stort format och med många bilder (t.ex. böcker med kartor, ritningar, foton etc).
Jämför gärna med musik- och film-branscherna: När lyssnade du senaste på en CD-skiva eller tittade på film på DVD? När såg du senast en skivaffär eller en CD-hörna i den lokala livsmedelsbutiken? Vi ser fortfarande bokhandlare och bokställ med "bästsäljare" i den lokala livsmedelsbutiken, men de lär till stor del försvinna. Tekniken och infrastrukturen är redan på plats för detta skifte. Idag finns tjänsteleverantörer för streamad ljudbok eller eBok redan på plats. Det är lätt att läsa eller lyssna på en bok från mobilen, surfplattan eller den dedikerade läsplattan. Internetbokhandeln har sedan lång tid gått segermarschen mot den lokala bokhandeln.
Det som nu håller på att hända är att det blir lättare och billigare för bok-producenter - författare och mindre förlag - att producera och distribuera sina verk, dessutom till större marknad
1. Det är redan idag mycket lätt att skapa en eBok (i t.ex. ePub-format) med hjälp av gratis online-verktyg. Nästa steg är att på ett enkelt sätt skapa ljudbok med hjälp av AI-teknik, via billig eller gratis online-tjänst. Detta finns nästan redan idag och det går fort. Redan idag finns det svenska företag som erbjuder att ta fram ljudbok med hjälp av AI. Dock ännu så länge med stora manuella inslag som inte gör det billigare än den billigaste mänskligt inlästa ljudboken, men det är bara en tidsfråga. Vill man göra det själv går det alldeles utmärkt men manuset måste anpassas efter vad AI:n klarar - vissa saker kommer att låta "fel" och måste rättas genom att ändra i texten.
2. Internet-tjänster för att tillhandahålla/distribuera digitala böcker - eBok och eLjudbok - gratis mot del av förtjänsten, är nästa tekniksteg i distributionskedjan. Redan idag finns det sådana tjänster i Sverige (exempelvis Digibook) men nästa steg är troligen en internationell sådan distributör som tillhandahåller en global marknad, både mot producent och konsument. Denna typ av tjänster finns redan i musik-branschen, där man mot att ge bort en del av förtjänsten kan publicera sin musik gratis på de stora musik-tjänsterna som Spotify, iTunes o.s.v. Amazon och liknande är här begränsade, eftersom de själva är en slutdistributör. Det steg som saknas är mellansteget, som "nästan gratis" distribuerar ut författarens verk till tjänsterna som riktar sig mot slutkonsumenterna (d.v.s. "läsarna"). Kanske finns dock detta redan, men jag har bara inte hittat det?
3. Den globala distributions-tjänsten ovan kommer sedan inom kort att även tillhandahålla tjänsterna att skapa eBok/ePub från t.ex. Word- eller PDF -format liksom att skapa ljudbok på valfria språk.
Exakt när stegen ovan kommer är svårt att sia om. De stora förlagen och författarförbunden stretar helt garanterat emot, men mot ny teknik går det i det långa loppet aldrig att vinna. Min gissning är att stegen ovan finns på plats inom 3 år, antagligen ännu snabbare.
Vad innebär det här för bok-branschen? Det innebär att många fler kommer att få möjlighet att bli författare. Det innebär också att fler kommer att "läsa" böcker. Framförallt kommer ljudboken alltmer att utmana andra passiva lyssningsformer som traditionell radio, strömmad musik, poddar och dylikt. Samtidigt kommer försäljningen av fysiska böcker att minska alltmer eftersom fysiska böcker dels kostar betydligt mera och dessutom tar plats i bostaden. För de av oss som fortfarande föredrar att läsa en bok kommer eBoken att ta över alltmer från den fysiska boken. Detta undantaget entusiasterna, som i framtiden ändå kommer att hålla fast vid den fysiska boken. Här kan man jämföra med de som fortfarande lyssnar på musik från vinylplattor, för ljudkvaliténs skull. För visst är det något speciellt med en svart vinylplatta som snurrar på skivspelaren! Men i ärlighetens namn, hur många av oss är det som idag har kvar en fungerande skivspelare? (Jo jag har faktiskt en, men det har sin historia av digitalisering av gammal musik som vi spelade in och gav ut på 1980-talet)
I det långa loppet kommer de stora bokförlagen och de nuvarande stora författarna att drabbas av vikande intäkter. Detta i likhet med film- och musik-branscherna, där intäkterna för de stora skivbolagen och artisterna har minskat kraftigt. Konserter har därför blivit viktigare för stora artister, för att dra in intäkter.
Dock kommer de stora förlagen inte att helt förlora greppet om marknaden men de kommer att få stark konkurrens den dagen som bokstreamings-bolagen kommer att börja producera/finansiera egna verk, så som t.ex. Netflix, HBO m.fl. gör för film/serier idag. Vi kommer alltså troligen att få se en fokusering mer till streaming-tjänstbolagen än till de traditionella bokförlagen, som kommer att få allt mindre makt.
Rent kvalitémässigt kommer kvalitén på böcker att sjunka något eftersom många "hobby-författare" kommer att ge ut sina verk, som många gånger kanske inte håller samma kvalité som en bok som har gått igenom ett förlags processer. Samtidigt kommer kulturen som sådan att få en injektion, genom att bokförlagen helt kommer att förlora makten över vilka böcker som ges ut eller inte.
Ska man sen sia om framtiden finns det flera tekniksprång/kultursprång som kan ske.
- AI som skriver egna verk som publiceras av/på streamingtjänst (d.v.s. antingen av streamingtjänsten själv eller av annan upphovsman). Detta har dock inte slagit in om musik-branschen så frågan är om detta kommer att ske?
- Kombination av film, musik och bok - d.v.s. en uppladdad bok görs mer eller mindre automatiskt om till en rörlig film, med filmmusik, genererat tal o.s.v. Detta ligger dock gissningsvis en lite bit längre bort i tiden, kanske tio år eller så innan det finns som en generell tjänst för alla - svårt att sia om. Att det redan idag går relativt lätt att datorgenerera film, skapa AI-musik och AI-genererat tal står dock helt klart.
Den digitala revolutionen är alltså långt ifrån över. Som författare bör man ha detta i åtanke, när man planerar för kommande verk och hur de ska tillgängliggöras.
(Bild på "ljudböcker på kassett", en teknik som idag är nästan helt ersatt av streamingtjänster. Bild från Wikimedia commons)
Kommentarer
Skicka en kommentar