Jag såg TV-serien Maktens ringar i höstas. Ja jag ska erkänna att jag är lite av en Tolkien-nörd. J R R Tolkien upptäckte jag under tonåren när en god vän introducerade mig till rollspelet Dungeons & Dragons. Ja faktiskt, det var 1984. För dig som är en fan av TV-serien Stranger Things så ringer det nog några klockor. 

Jag har alltså läst trilogin Sagan om Ringen hela fem gånger och även övriga böcker som getts ut i Tolkiens namn. Därför är det med stort intresse som jag de senaste åren först följt Peter Jacksons filmatiseringar av Sagan om Ringen och Hobbit och nu i höstas som sagt Amazon Videos tolkning av Maktens Ringar. 

Det finns utan tvivel svårigheter för den som ska tolka Tolkiens historier på film. Redan under 1980-talet traskade vi tre tonårskillar iväg och såg det första försöket till filmatisering på bio. Det var den animerade versionen, som i ärlighetens namn var rätt kass. 

Peter Jacksons filmatiseringar har jag däremot sett med stort nöje. De är oerhört professionellt gjorda, men under den tidens tekniska förutsättningar. För det ska sägas att den tekniska utvecklingen går enormt fort. Datoranimeringar ger fantastiska möjligheter som var ren science fiction för den som gjorde film på 1980-talet. 

Maktens Ringar -serien försöker följa i Peter Jacksons fotspår. Nu är det Amazon Video som köpt rättigheterna att skildra händelserna som leder fram till Sagan om Ringen. Maktens Ringar utspelar sig under slutet av andra åldern och i början av den tredje åldern, i Tolkiens värld. Dessa delar har Tolkien skildrat lite spritt och dessutom olika i olika skrifter. 

En av huvudpersonerna - alven Galadriel - har till exempel fått motsägande historier i Tolkiens skrifter. Varför? För att förstå måste man känna till Tolkiens utgivningar och hur det hänger ihop. Tolkien gav om jag minns rätt bara ut Hobbit och Sagan om Ringen -trilogin under sin livstid. Efter Tolkiens död publicerade sonen Christopher flera av Tolkiens verk såsom Silmarillion m.fl. Christopher har alltså försökt att i vissa böcker som Silmarillion sammanställa Tolkiens manuskript till en sammanhållen bok. I andra verk har han gett ut delvis inkompletta historier, som ibland kan sluta mitt i ett kapitel, utan slut. Man ska ju förstå att Tolkien har skrivit på dessa berättelser under en väldigt lång tid, under flera decennier. Under denna tid hann han efterhand ändra på saker men kanske inte få konsistens i alla skrifter.

Med det sagt förstår vi att det inte är lätt att göra en TV-serie om historierna från tiden innan Sagan om Ringen. Dessutom finns det en enorm fan-skara av Tolkien fans runtom i världen som garanterat nagelfar alla försök att skildra Tolkiens verk. 

Hur uppfattade då jag själv TV-serien Maktens Ringar? Jag valde att se den med ett öppet sinnelag. Samtidigt försökte jag minnas vilka episoder och personer som TV-serien bygger sin berättelse runt. Efter att ha sett TV-serien kunde jag dessutom inte låta bli att forska lite i Tolkiens böcker för att se hur det hänger ihop - om det stämmer med böckerna eller är påhittat.

Vi kan konstatera att TV-serien bara delvis bygger på Tolkiens historier. Många av personerna stämmer men händelserna som utspelar sig stämmer inte alltid i tidslinjen med vad som beskrivs av Tolkien. Sen finns det personer som lagts till och hela historier som lagts till utifrån någon enstaka mening i Tolkiens skrifter. Exempel på det senare är historien om Stoorfotarna och exempel på nya påhittade personer är Elendils dotter, d.v.s. Isildurs syster, som inte alls återfinns i Tolkiens böcker.

Jag har även sett klagomål på att det i TV-serien används skådespelare av "fel utseende med tanke på rasen" för att göra olika roller. Det här är en intressant diskussion men minerad mark med tanke på de senaste decenniernas diskussioner om rasism med mera. Låt oss konstatera att Tolkiens värld bygger på olika raser av folk. Alver, dvärgar, hober/halvlingar, människor av olika slag/raser o.s.v. För att inte tala om Tolkiens gudavärld, som relativt få känner till men som återfinns i bland annat Silmarillion. 

Min egen tanke är att det är fritt för den som tolkar verket att göra det på det sätt man finner bäst. Att helt hålla sig till Tolkiens definitioner kan dessutom gå emot rent kommersiella skäl och i ärlighetens namn måste en serie-produktion som Maktens Ringar gå ihop om det ska bli fler serier liknande denna. 

Sammantaget tycket jag att det var en bra och framförallt intressant gestaltning av dessa berättelser. Det ska bli spännande att se hur de tänker fortsätta att tolka Tolkien, i nästa säsong.

=============

Ja jag använder begreppet "TV-serie" trots att det rör sig om en digitalt streamad serie. TV-serie är ett enklare begrepp att använda men jag gissar att vi med tiden måste byta ut detta mot något som bättre beskriver den streamade seriens format.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen