Jag fick frågan om man måste ha läst en massa böcker för att själv skriva en bok? Nej det behöver man absolut inte. Man behöver inte heller ha en lång utbildning till journalist eller i svenska. Faktum är att när jag på sistone studerat en annan författar-blogg märker jag att denna författare har stora problem med både stavning och meningsbyggnad. Slarv eller okunskap? Det kvittar, eftersom sådana fel av författaren rättas av förlagets personal.
Det som däremot är viktigt är att man som författare har koll på det man skriver om. Att t.ex. skriva en polis-deckare utan att ha någon som helst koll på hur polisen jobbar är kanske inte en bra idé. Det är ingen slump att jag själv skriver om saker som segling med fritidsbåt, flygplan, andra världskriget eller om en civilingenjör som modellflyger. Samtliga är områden som jag har bra koll på. Däremot måste man som författare ibland ge sig ut på områden man inte behärskar. T.ex. är en av huvudrollerna i min trilogi Den tredje delningen en kvinna. Själv är jag man och kan därför inte ha alla de erfarenheter som en kvinna har. T.ex. kan jag omöjligt ha burit och fött ett barn, av rent biologiska skäl. Här får jag som författare helt enkelt beskriva situationer och känslor så gott jag kan, utifrån min egen "stå-vid-sidan-om" -erfarenhet av graviditeter och födslar.
Hur var det då med att läsa böcker? Ja jag läser och har läst många böcker. Jag är uppväxt i det som ibland kallas DDR-Sverige, med DDR-TV och DDR-radio. Det fanns inte så mycket att göra på den tiden. Knappt någon TV och de få timmarna med ungdomsmusik på radion gick att räkna på mindre än ena handens fingrar. Mobiltelefoni och internet för allmänheten fanns inte. Ett alternativ var då att läsa böcker, vilket jag gjorde i mängd. Jag plöjde det lokala kommunala biblioteket. Jag började på A och kom till W om jag minns rätt. Jag läste helt enkelt alla böcker jag kom över. Tyngre saker som Selma Lagerlöf eller Hamlets samlade verk på original-engelska blandat med lättare saker som Biggles och andra ungdomsböcker. Senare blev det en mängd litterära klassiker av olika slag bland annat påhejad av mina svenskalärare Kerstin och senare Sten.
Jag har fått frågan vilka deckare eller romaner som jag läser nu för tiden? Faktum är att jag knappt läser denna typ av böcker längre. Jag hinner helt enkelt inte eftersom den lilla tid jag får över till att läsa andras böcker går till research inför mina egna böcker.
Att ha läst en mängd böcker ger naturligtvis en bakgrund och en säkerhet i det svenska språket som gör att jag skriver som jag vill. Dock hela tiden under den konstnärliga flaggan som tillåter att jag skriver som jag själv vill. Där kommer med stor säkerhet min bakgrund i den svenska (post)punkrörelsen till ytan. "Jag sjunger som jag vill", som det sjungs i en välkänd punklåt som jag också anknyter till i min första bok, Den tredje delningen. Och nej, det var ingen slump att just den sången var med i boken. ;)
Kommentarer
Skicka en kommentar