Digitalisering
Kanske gränsar det till hybris att skriva på en författarblogg när man som jag än så länge bara har gett ut en enda bok. Låt mig då istället skriva lite i ett ämne där jag har lång erfarenhet, nämligen digitalisering och IT.
Den digitalisering av vår värld som har pågått under en längre tid har sedan något decennium påverkat böcker och hur vi publicerar och konsumerar böcker. Faktum är att bok-branschen var väldigt sen med att ta tillvara de möjligheter som andra branscher tagit till sig långt tidigare. Jämför till exempel med digitalisering och piratkopiering av film och musik. Denna bransch och den piratverksamhet som uppstod under 00-talet gav till och med upphov till ett eget politiskt parti - Piratpartiet.
Trots att branschen var sen är eBöcker idag en etablerad del av bokbranschen. Det amerikanska företaget Amazon var banbrytande med sin Kindle-plattform men det öppna formatet ePub har gjort att tillämpningen av eBöcker spridits stort. Sedan många år kan man ladda ner eBöcker från bibliotek. På senare tid har internettjänster som till exempel Storytel och Bokus börjat tillhandahålla "hyra" av eBöcker via en fast prenumerationskostnad.
Storytels affärsidé var från början att man som tjänst ska kunna prenumerera på att lyssna på digitala ljudböcker. Här ser man den potential som digitaliseringen ger. Användningen av ljudböcker har ökat stort de senaste åren. Målgruppen för böcker ökar med ljudböckerna i och med att även de som begränsas i sin läsning av till exempel dyslexi får det enklare att "läsa" böcker - det vill säga lyssna istället för att läsa texten.
Digitaliseringen innebär att det idag är billigare än någonsin att ge ut en bok. Att ge ut en eBok innebär ingen större kostnad och kostnaden för att tillhandahålla den digitalt är väldigt liten i jämförelse med att lagerhålla och distribuera tryckta böcker.
Att det blir billigare gör att både bredd och utbud ökar. Samtidigt gör det att konkurrensen ökar och att bara den som har antingen en stor PR-budget eller ett stort socialt nätverk kan lyckas att slå igenom.
Vad innebär digitaliseringen för den som skriver böcker? Framförallt är det enklare att distribuera sina böcker digitalt. Samtidigt blir det paradoxalt nog dyrare att publicera böcker eftersom det förväntas att en bok både ska tryckas fysiskt och spelas in som ljudbok.
Ersättningsmässigt är digitaliseringen inte bra för de mindre etablerade författarna. Nivån på ersättningen för ett "lån" av en eBok via en internettjänst är liten. Det blir därmed svårare att finansiera publiceringen av en bok via intäkterna. Vem som vinner? Företagen bakom tjänsterna som tillhandahåller böckerna. Inte den stora massan av författare.
En fördel med digitaliseringen är att det blir enklare att snabbt ändra i en bok. En eBok kan ändras på kort tid och publiceras i en ny version. Att göra samma sak med en tryckt bok är både kostsamt och tar mycket längre tid.
Digitala böcker får också ett annat typ av liv i jämförelse med tryckta böcker. En digital eBok sprids snabbt till samtliga internetbokhandlare och internettjänster. Men den kan på samma sätt snabbt tas bort. Om du bara lånar eBöcker via en internettjänst kan en bok helt tas bort och försvinna från världen inom några timmar. Boken du läste för en vecka sedan kanske är borta veckan därpå. I jämförelse med en tryckt bok kan därför en eBok anses vara flyktig.
Motsatt kan det som har lagts upp på internet stanna för alltid. Man brukar säga att "det som lagts på internet försvinner aldrig". Fast det där är både sant och falskt. Det går idag att med hjälp av lagar (GDPR i EU t.ex.) kräva att saker som rör en själv eller som skrivits av en själv tas bort från en internet-sajt. Å andra sidan kan till exempel en kopia av en eBok läggas upp av vem som helst och därmed finnas tillgänglig för all evighet.
Kan man sia om vad nästa steg i digitaliseringen av böcker kommer att bli? Ett möjligt steg är att de kommersiella boktjänsterna kommer att konkurrensutsättas av icke-kommersiella krafter. Web 3 (som man tror kommer att ersätta dagens Web 2) kan som exempel bli drivande på detta område. Blockkedjeteknik, kryptovalutor och distribuerade it-tjänster kan komma att ersätta det vi har idag med centrala kommersiella tjänster och kortbetalningar.
På samma sätt kan teknikutvecklingen göra att ljudböcker kan skapas helt digitalt, det vill säga att en datoranimerad röst läser upp boken istället för att en inläsare läser in boken via mikrofon. Science fiction? Nej inte alls. Utvecklingen inom Artificiell intelligens (AI) och så kallad Machine learning går fort. Redan idag kan AI-motorer härma en persons röst så att den datoranimerade rösten blir förvillande lik originalet. Detta skulle förenkla skapandet av ljudböcker enormt. Hur långt bort i tiden detta ligger? 5-10 år max gissar jag.
Nästa steg är att en AI-motor helt på egen hand skriver böcker. Är det då science fiction? Återigen nej. Det finns idag AI-motorer som skapar musik helt på egen hand som för de allra flesta är omöjligt att skilja från musik komponerad av människor. Faktum är att många tidningar idag låter AI-motorer skriva tidningsartiklar helt på egen hand. En datordriven AI-motor är billig. En mänsklig journalist är dyr.
Med min bakgrund inom IT-branschen borde jag då kanske istället utveckla en automatisk ljudboksuppläsare byggd på AI och Machinelearning? Helt säkert, men ärligt talat är det roligare att skriva böcker!
Kommentarer
Skicka en kommentar